Friends link: windows-7-home-premium-product-key-kaufen günstiges-windows-7-key-tablet windows-8.1-keys-kaufen Windows-8-guenstig-kaufen-key windows-8-key-kaufen windows-8.1-product-key-kaufen Windows-8.1-kaufen-key windows-7-key-kaufen windows-7-key-kaufen-online günstiges-windows-7-key
Friends link: server-2008-product-key windows-8-product-key office-2013-key Visio-Premium-2010-32-&-64-bit-key windows-8-professional-p-key Windows-8-key buy-windows-7-product-key server-2012-r2-essential-key office-2010-key windows-7-key buy-windows-7-key server-2012-product-key office-2013-key-2 office-2010-key-2
KismamaCafe
Lgzsfigyel,- divat, vagy a megnyugtat biztonsg?

Az utbbi vekben jelentsen vltozott az otthon hasznlatos lgzsfigyelk knlata, ezzel komoly dilemma el lltva a szlket, akik kzl sokan mg azt sem dntttk el, szksgk van-e egy ilyen kszlkre. Msok ”divatnak” fogjk fel a hasznlatukat, s eleve elutastjk, felesleges aggdsnak, vagy „cirkusznak” tartva az ket krlvev dilemmkat.Az elejn a lnyegi krds: szksg van-e otthoni lgzsfigyelre egyltaln? „Mi is felnttnk nlkle…”, halljuk esetenknt a vlaszt, de a szlk tbbsge mgsem mond „nem”-et a hasznlatukra, inkbb elgondolkodik a krdsen. A vgs eredmny pedig azt mutatja, hogy a szlk rendkvl nagy szzalka vgl ezen kszlkek mellett dnt. De mirt is?  

Pr vvel ezeltt j orvosi felttelezsek lttak napvilgot, melyek a SIDS, vagy ms nven blcshall okairl, s elzmnyeirl szltak, m ahelyett, hogy megnyugtattk volna a kedlyeket, inkbb csak tovbbi bizonytalansgot szltek az orvosi berkekben is. Egy biztos, a SIDS okai sajnos mg mindig nem ismertek, emiatt a megelzsre sincs biztos recept. Lteznek rizikfaktorok, melyek nvelik az erre val hajlamot (koraszls, gyermek neme, stb..), vagy krlmnyek, melyek esetben gyakoribb az elfordulsa (tlltztets, tl meleg szoba, hason-fektets, stb.), m az esetek tlnyom tbbsgben a blcs-hall most is mindenfle megelz jel, vagy r utal tnet nlkl kvetkezik be. Br haznk j helyen ll a blcshall-elforduls gyakorisgnak tekintetben, a tma mgis a kezd s gyakorl kismamk rmlma, mivel nem ltezik r sajnos mg mindig gygyszer. 

Mra az orvosi, gyermekorvosi, s vdni szakma is elfogadta az otthoni lgzsfigyelk hasznlatt, s k is azt valljk, hogy ”inkbb vele, mint nlkle”, teht a lgzsfigyelk sokkal hasznosabbak, mint ha nem hasznlnnk ket. Fontos azonban kijelenteni, hogy ezek a kszlkek egszsges gyermekek szmra, elssorban otthoni hasznlatra kszlnek, gy esetleges fejldsi rendellenessggel rendelkez babk esetn mindig clszer a kezelorvos vlemnyt kikrni. 

Szl egyltaln valami az otthoni lgzsfigyel-hasznlat ellen?

Szerintnk nem, br egyes szlk azt mondjk, hogy IGEN. s valban kt dolgot fel tudnak hozni a lgzsfigyelk hasznlata ellen. Az egyik, hogy ezek a kszlkek pnzbe kerlnek, a msik, hogy sokan azt gondoljk, felesleges stresszel jr a hasznlatuk. Stressz… most akkor stresszes lgzsfigyelt hasznlni? s azok a szlk, akik nem hasznlnak, soha nem gondolnak arra, amikor alv babjukat nzik a kisgy mellett, hogy „mi van, ha pont velk trtnik meg a baj”? Most akkor melyik is a stresszes? Vagy melyik jr a nagyobb stresszel? Erre a vlaszt mindenkinek magnak kell megadni, de azon szlk, akiknek a babja tllt szerencssen egy elzmnyek nlkli lgzsmegllst, valsznleg nem gondolkodnak mr ezen.

Mirt lehet stresszes egy lgzsfigyel?

„Mert azt hallattuk, tvesen riaszt.” kapjuk nha a vlaszt. Ez vajon elfordulhat? Milyen elven mkdnek ezek a kszlkek? Akkor csapjunk a kzepbe! Az elv mindig ugyanaz, akrmilyen kszlkrl is legyen sz. A baba lgzmozgsa keltette nyomsvltozst figyelik kivtel nlkl, s amennyiben egy meghatrozott idej, ltalban 20 msodperces lgzskimaradst tapasztalnak, riasztjk a szlt.

Mirt ppen hsz msodperc?

Mert ennyi az orvosi apnoe idhatra, de ltalban a kszlkek tbbsge mr korbban is ad valamifle figyelmeztet jelzst, csippanst, st lteznek olyan kszlkek, amelyeknl ez az idhatr alacsonyabb riasztsi idre is bellthat. St olyan kszlkek is lteznek mr, amelyek nem elgszenek meg azzal, hogy riasztjk a szlt, hanem a riaszts eltt, apr rezgetssel - gynevezett stimullssal - ksrlik meg a babt llegzetvtelre ksztetni. Stimulls, de hogyan?

Mieltt ezt megvlaszoljuk, itt mr muszj tovbblpni a krdsben - annyiban, hogy megvizsgljuk - milyen elven rzkelnek ezek a kszlkek?

Jelenleg ktfle elven mkd lgzsfigyelvel tallkozhatunk a piacon, az egyik, a hagyomnyos, vagy klasszikus kszlk, amely matrac alatti rzkelkkel, szenzorpadokkal rendelkezik, s a matracon keresztl rzkeli a baba mellkasmozgsa keltette nyomsvltozst. Ezen kszlkek rendkvl rzkenyek, hisz a mai matracvlasztk mellett a legklnflbb anyag s vastagsg tpusokra kell felkszlnik. Emiatt ezeknl a kszlkeknl rendkvl lnyeges a helyes bellts, illetve hogy a krlmnyeket a kisgyban is optimlisan alaktsuk ki, pldul ne tl sok gynemvel, szabadon mozg matraccal. 
 

A msik elvvel a legjabb fejleszts kszlkeknl tallkozhatunk. Ezek az gynevezett pelenkra csptethet, vagy mobil lgzsfigyelk, melyek aprcska, szinte gyufsdoboznyi mretek, rendkvl rugalmas, de ers csipeszkkel a baba pelenkjra kell ersteni ket. Finom, ergonomikus, a baba pocakjra simul rzkeljkkel „veszik” a baba hasi lgzmozgst. Ezeknl a kszlkeknl tallkozhatunk olyan tpusokkal, amelyek rendelkeznek stimull funkcival is, ami nem ms, mint egy finom „rezgets”, ami megksrli a babt llegzetvtelre ksztetni.

Ezek a kszlkek antiallergn, orvosi manyagbl kszlnek, a nedvessg beszivrgsa ellen vdettek, s klnfle extra szolgltatsokra kpesek mg, mint pldul a lgzsszmll funkci, vagy az llthat riasztsi id.

De melyik a jobb?

Erre a vlaszt sajnos mi nem tudjuk megadni, ezt nknek kell eldntenik a tjkozds utn, amihez a gyrtk, s a szakemberek igyekeznek minden segtsget megadni.  Egy biztos, nknek nem knny a dolguk, ha figyelembe vesszk, hogy hagyomnyos, bbirzs, kamers, csptets lgzsfigyelkkel tallkozhatunk, melyek kiegszt funkcik garmadval rendelkeznek, igazodva a klnbz s eltr szli ignyekhez.

 Visszatrve a tves riasztsra, most akkor ez elfordulhat? 

A pontos vlasz, hogy helyes hasznlat s bellts mellett ennek az eslye rendkvl alacsony. Emiatt az ezzel jr stressz is elhanyagolhat, de egy sokszor idzett szli vlemny a legjobb vlasz: „Hogy stresszes, igen kicsit lehet az… De a babm lete megr ennyit, nem?” 

Igen, mindenkpp a helyes vlasz, fleg ha meg arrl is szt ejtnk, hogy a lgzsfigyelk nem csak a SIDS esetn cskkenthetik a kockzatot, hanem a„bfizs elmaradsbl”, illetve a gyomortartalom visszanyelsbl szrmaz fulladsos balesetek elfordulsa kapcsn is. Ami pedig mg riasztbb, hogy mr az egsz pici babknl is tallkozhatunk a refluxszal, a npbetegsggel, ami mr a legaprbb csppsgeket is veszlyezteti, ezltal nvelve a fulladsos balesetek veszlyt. A fulladsos balesetek esetn segthetnek a legmodernebb, kamers funkcival elltott kszlkek, melyekkel a veszly mg elbb szlelhet. Itt a szl a hangok mellett egy apr kpernyn lthatja, hogy mi trtnik a babnl, akr mg az jszakai sttben is. 

Amit a lgzsfigyel hasznlat kapcsn azonban mindenkpp meg kell emlteni, ezek a kszlkek, mg ha stimullni is tudnak, csak riaszt kszlkek, nem nlklzik a szli felgyeletet. Ahogy mondani szoktk, nem letment kszlkek, de letet menthetnek, persze csak ha a szl tudja, mi a teend egy lgzsmeglls esetben. Ebben nyjtanak segtsget a termkekhez kapcsold jraleszt tanfolyamok, amelyekhez bizonyos termkek vsrlsakor akr ingyenesen is hozz lehet jutni.

Rvidke cikknkben sajnos mindenre kiterjed, teljes kr tjkoztatst nem tudunk adni a piacon fellelhet sszes tpusrl s modellrl, egy azonban biztos, ha valaki a gyermeke biztonsgrl s sajt nyugalmrl kvn gondoskodni, ma mr nem tud olyan ignyt megfogalmazni, amire nem tall kielgt megoldst.

 


Tovbbi cikkek
 

Microsoft-Office-2007-Professional-Key Microsoft-Office-2007-Professional-Key-2 Microsoft-Office-2007-Professional-Key-sale Microsoft-Office-2007-Professional-Key-online Microsoft-Office-2007-Professional-product-Key Microsoft-Office-2007-Enterprise-product-Key-sale